Egészséges életre nevel a Danone

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészségprogram során végzett legfrissebb felmérés azt mutatja, hogy lassan, de változnak az általános iskolás korú gyermekek étkezési szokásai. Egyre inkább előtérbe kerül a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, s a gyermekek mindennapi étrendjében egyre nagyobb arányban szerepelnek a zöldségek, gyümölcsök és a tejtermékek.

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészséges életmódra ösztönző program keretében debreceni, pécsi és szegedi 5. osztályos osztályfőnököket kérdezett meg a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft., amely immáron három éve szervezi az – egészséges életmódot és kiegyensúlyozott táplálkozást támogató küldetésével összhangban lévő –egészségprogramját. Az osztályfőnökök segítségével közel 500 11-12 éves gyermek étkezési szokásaira derült fény, kérdőíves módszerrel történt adatgyűjtés alapján.

A megkérdezett pedagógusok meglátása szerint a gyermekek több mint fele, 54 százaléka mindennap reggelizik. 18 százalékuk gyakran, 11 százalékuk ritkán fogyaszt reggelit és elszomorító módon 17 százalékuk egyáltalán nem eszik reggel, sem otthon, sem az iskolában.

Az egészséges táplálkozás elvárásai sajnos nem teljesülnek maradéktalanul. Mint a pedagógusok utaltak rá, a gyerekek túl gyakran jutnak hozzá felesleges energiát tartalmazó, magas szénhidráttartalmú élelmiszerekhez. Örvendetes azonban, hogy a mindennapjaikban magas arányban van jelen a zöldségek-gyümölcsök fogyasztása, 76 százalékuk eszik naponta legalább egyszer friss zöldséget és/vagy gyümölcsöt. Ugyanígy jó volt látni, hogy 74 százalékuk fogyaszt naponta legalább egyszer tejet és/vagy tejterméket. Sajnálatos azonban, hogy míg a húsféléket nagyon szeretik, csupán 23 százalékuk eszik hetente legalább egyszer halat.

„A nem reprezentatív jellegű kutatásból kiderült: a gyerekek manapság egyre jobban odafigyelnek arra, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzanak, s egyre nyitottabbak az új ízek iránt is” – emelte ki Kiss Beáta, a Danone Kft. Vállalati külső kapcsolatok igazgatója. – „Ha a gyermekek minél többféle zöldséget-gyümölcsöt és tejterméket esznek rendszeresen, vagy éppen maguk készítik el a reggelijüket vagy a tízóraijukat, akkor az ételek is egyre inkább a kedvükre valók lesznek, s az egészséges táplálkozás természetes része lesz a mindennapi életüknek.”

Táplálkozási szakemberek szerint különösen gyermek- és serdülőkorban kell odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozásra, amely hozzájárul a gyermekek optimális
növekedéséhez, szellemi fejlődéséhez, egészségük megőrzéséhez és életminőségük javításához. Fontos, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket és a rostokban gazdag gabonaféléket nagyobb arányban szerepeltessük a mindennapi étrendünkben, ellenben az édességek és zsiradékok fogyasztását csökkentenünk kell.

„A helytelen táplálkozási szokásokat sohasem késő megváltoztatni, s apró lépésekkel is elérhetjük, hogy a gyermekeink minél több egészséges ételt fogyasszanak. Természetesen a szülőknek is jó példával kell járniuk, emellett pedig fontos szerepe van az óvodáknak-iskoláknak, az állami, szakmai és civil szervezeteknek, valamint a felelősségtudatos nagyvállatoknak is. Ha mindannyian összefogunk, és jól csináljuk, gyermekeink valóban egészségtudatos felnőttekké válhatnak” – hangsúlyozta Kubányi Jolán, a TEGY program szakmai partnerszervezetének, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Számos kutatás erősíti meg, hogy fiatal korban kell elkezdeni a táplálkozással, életmóddal kapcsolatos ismeretterjesztést, oktatást, de természetesen minden életkorban elengedhetetlen az új ismeretek megszerzése és a meglévők bővítése.

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészséges életmódra ösztönző program a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra, a mindennapi mozgásra, valamint a mozgásszegény életmód következményeire hívja fel a gyerekek figyelmét – interaktív, játékos formában.

Danone hírek

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészségprogrammal folytatódik a tanév

2015.02.01.

Februárban folytatódik a Danone Kft. egészséges életmódra ösztönző „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” társadalmi célú programja, mely a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra, a mindennapi mozgás fontosságára, valamint a mozgásszegény életmód következményeire hívja fel a figyelmet – interaktív, játékos formában. Idén egy új, társadalmi célú támogatási elemmel is bővül a program...

Egészséges életre nevel a Danone

2014.12.04.

Elelmiszer.hu – 2014-11-21
Termékmix.hu – 2014-11-24

A „Tegyünk Együtt a Gyermekekért” egészségprogram során végzett legfrissebb felmérés azt mutatja, hogy lassan, de változnak az általános iskolás korú gyermekek étkezési szokásai. Egyre inkább előtérbe kerül a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, s a gyermekek mindennapi étrendjében egyre nagyobb arányban szerepelnek a zöldségek, gyümölcsök és a tejtermékek.

Kérdésed van?

Hívj minket vagy kérdezz online!

06 40 44 11 44

 

Elfogadom a jogi nyilatkozatot

infovonal és közösség