Minden a friss tejjel kezdődik

Szabad Föld Online, 2013. Július 10.,

Már gyermekkorunkban is arra tanítottak bennünket, hogy a tej élet, erő, egészség, hiszen a legfontosabb kalciumforrásunk, valamint D-vitamint, tejcukrot és teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Most már tudjuk, hogy nemcsak a tej, hanem az extra minőségű tejből készült élőflórás tejtermékek – többek között joghurt, tejföl, kefir is ¬– kiemelkedő szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Valójában hogyan „születik” a tej, milyen hasznos összetevőket tartalmaz és milyenek egy hazai tejtermelő gazdaság mindennapjai? – többek között ezekre a kérdésekre kaptak választ a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. kereskedelmi csapatának munkatársai egy speciális csapatépítő tréning keretében a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. nagyszentjánosi telepén, hazánk egyik legmodernebb tehenészetében.
 

Szajkó Lóránt, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a látogatókat az agrárvállalkozás tevékenységéről: sok évtizede foglalkoznak tejelő szarvasmarhák tenyésztésével és tejtermeléssel. Évről évre jelentős beruházásokat hajtanak végre a gazdaság folyamatos fejlesztése, a szarvasmarha-állomány növelése, a tejminőség biztosítása, a legmodernebb technológia és géppark biztosítása érdekében. A tejelő szarvasmarha-tenyésztés központi helyet foglal el a társaság életében, az árbevétel kétharmadát a tej értékesítése teszi ki.  A jól felszerelt gazdaságban jelenleg közel 5.000 Holstein-fríz szarvasmarhát – tejelő tehenet, növendékállatot és borjút – tartanak, és a napi 60 tonnás termelésből szállítanak extra minőségű tejet a Danone budapesti üzemébe is. Ez a mennyiség több mint 80 ezer ember napi tejfogyasztásának felel meg.

Mint a vezérigazgató elmondta, az állatok tartásakor a szigorú hazai és uniós szabványokat, előírásokat követik, s a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az állatok rendkívül jó körülmények között élnek. Táplálásuk összetett recept szerint történik. Az alaptakarmány a kukorica szilázs, de kapnak szálastakarmányt, lucernát, sörgyári mellékterméket, takarmánybúzát és szóját is. A takarmány nagy részét a gazdaságban termesztik, s nagyon figyelnek a vegyszermentességre. Utóbbi különösen azért fontos, hogy a nyers tej minősége minél jobb legyen. A tej minőségéhez pedig hozzájárul az állatszeretet és a szakértelem is, hiszen a tehenek is meghálálják a gondoskodást, a törődést.

A gazdaságban tett látogatás során a fejőházban Dr. Kovács Ferenc állattenyésztési tanácsadó elmondta, hogy naponta kétszer – reggel és délután – történik fejés, mely után a testmeleg nyers tejet azonnal 4°C-ra hűtik le nagy teljesítményű pillanathűtőkkel és itt tárolják a szállításig.
 

A tej tartálykocsikban történő szállításánál alapvető szempont, hogy egy nap, azaz 24 óra alatt be kell érkeznie a Danone Kft. budapesti gyárába. Rendkívül fontos a magyar és uniós élelmiszerbiztonsági-élelmiszerhigiéniai előírások maradéktalan teljesítése, ami már a fejésnél kezdődik. A lefejt, magas beltartalmú, kiváló összetételű tejet szigorú minőségi ellenőrzésnek vetik alá a speciális minőségellenőrzési technológiának köszönhetően, hiszen csak kiváló alapanyag kerülhet feldolgozásra a vállalat X. kerületi gyárában.

Szajkó Lóránt a budapesti tejtermékgyártó vállalat munkatársainak megmutatta a gazdaság egyik büszkeségét is, a nagyszentjánosi biogáz üzemet, mely a szarvasmarhatrágya környezetbarát felhasználásával elektromos áramot termel. Az erőmű a szarvasmarha trágyából felszabaduló metánt használja fel üzemanyagként, ezzel jelentősen csökkentve a trágyából származó üvegházgáz emissziót. Jelenleg a napi 120 m³ hígtrágya mellett 25 tonna almos trágyát használnak fel. Az 500 kW teljesítményű biogáz erőmű mára teljes gőzzel termeli a villamos- és hőenergiát, mely több mint ezer háztartás ellátására elegendő.
 

A Danone Kft. büszke a nagy múltú nagyszentjánosi partnergazdasággal való együttműködésére, hiszen a gazdaság ugyanazt a magas minőségi színvonalat képviseli a tejtermelésben és az állattenyésztésben, mint amit a Danone a friss, innovatív tejtermékek gyártásában. Csak extra minőségű, teljes körűen ellenőrzött friss tejet biztosítanak magas színvonalú tejtermékeik előállításához.

Joghurt, tejföl, kefir, túrókrém vagy puding? A tej mellett a natúr és ízesített élőflórás friss tejtermékek táplálkozásunk alapkövei kell, hogy legyenek, hiszen csak így tudjuk fedezni a napi ajánlott kalciumbevitel nagy részét. Magyarországon az egészséges táplálkozás hazai ajánlása szerint naponta és naponta többször kellene tejet és tejtermékeket fogyasztanunk. Szomorú tény azonban, hogy a fejenkénti hazai tej- és tejtermék-fogyasztás – mely jelenleg napi 259 gramm (OTÁP 2009) – elmarad az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által javasolt napi fél liter tej vagy ezzel egyenértékű kalciumtartalmú tejtermék fogyasztásától. Egész életünkben fontos csontjaink egészségének megőrzése, ennek érdekében pedig igyunk sok tejet, fogyasszunk friss tejtermékeket és természetesen sokat sétáljunk, mozogjunk, sportoljunk.

Képek

Danone hírek

Tippek a belülről fakadó mosolyokért

2014.03.24.

Elelmiszer.hu, Trademagazin.hu – 2014-03-24

Világhírű énekesnő ragad joghurtos kanalat

2014.03.14.

Shakirával kötött nemzetközi együttműködési megállapodást a Danone Csoport.
2013-03-14
Mmonline.hu, Mti.hu, Joy.hu, Kreatív.hu, Élelmiszer.hu, Trademagazin.hu, Marketinginfo.hu, Brandtrend.hu, Starity.hu, Baranyanet.hu, Fitinthecity.hu, Btl.hu, Mosaiconline.hu –

Kérdésed van?

Hívj minket vagy kérdezz online!

06 40 44 11 44

 

Elfogadom a jogi nyilatkozatot

infovonal és közösség