A joghurt története

A joghurt szó eredetileg török származású (yoğurt), és bár nem tudjuk pontosan, hogy mióta fogyasztják, de már az Ószövetségben is megemlítik a savanyított tej jótékony hatásait, amelynek állítólag Ábrahám is köszönhette hosszú életét.

A 19. században a párizsi Pasteur Intézetben dolgozó Ilja Iljics Mecsnyikov volt az, aki felfedezésével elindította a joghurt világkörüli útját. Mecsnyikov az 1800-as évek végén azt kutatta, hogy a bolgár hegyi pásztorok miért éltek sokáig. A század végén felfedezte, hogy a tejsavbacilusok elpusztítják a bélben levő mérgező anyagokat, és így tudományosan bizonyította a joghurt jótékony hatásait. Kitenyésztette a joghurtból a tej alvadását előidéző baktériumfajt, és elkeresztelte bolgár tejbacilusnak, Lactobacilus Bulgaricusnak. Ezt a felfedezést 1908-ban Nobel-díjjal jutalmazták.

1919-ben a Danone alapítója, Isaac Carasso, elkészítette első, saját fejlesztésű joghurtját Barcelonában Mecsnyikov segítségével. Ezeket a termékeket először patikákban kezdték el árulni.