2023 február 6-án nyílt meg a Danone új kutatási és innovációs központja, a Daniel Carasso Center a Paris-Saclay területén. Az új intézmény felavatásán a Danone vezérigazgatója, Antoine de Saint-Affrique mellett, a francia miniszterelnök, Elisabeth Borne is részt vett.

A technológia és a tudomány elképesztő ütemben fejlődik, ezzel pedig az FCMG szektornak is lépést kell tartania. A Danone felismerve ezt, mindent megtesz annak érdekében, hogy termékein keresztül biztosítsa az egészséges életvitelt fogyasztói számára. Ennek egyik mérföldköve, a héten átadott, a Danone legújabb és eddigi legnagyobb európai kutatási és innovációs központja. A Daniel Carasso Nemzetközi Kutatási és Innovációs Központ a friss tej-, és növényi termékek fejlesztését végzi. A több mint 550 munkatársat – köztük világszinten is elismert kutatókat – foglalkoztató központ elsősorban olyan szegmensekkel foglalkozik majd ezen a területen, mint a speciális táplálásterápia lehetőségei, a bélmikrobiom és a fermentációs folyamatok kutatása. A jövő innovációinak feltérképezése mellett a Danone nagy hangsúlyt fektet terméktervezésre, a fogyasztói tapasztalatok termékfejlesztésbe való beültetésére, valamint a környezetbarát csomagolások kifejlesztésére.

A Danone 2021-ben jelentette be, hogy létrehozza az új kutatóközpontot, amely az innováció élvonalába tartozik, és megfelel a legmagasabb szintű környezetvédelmi előírásoknak is, ezzel is támogatva a cég “Egy életünk van és egy bolygónk” jövőképét. Az épület 5 szinttel és összesen több mint 3500 m² alapterülettel rendelkezik. A B Corp™-minősítéssel ellátott létesítményt úgy tervezték meg, hogy a környezetre gyakorolt hatásait minimálisra lehessen csökkenteni. Fából készült keretekkel, fotovoltaikus panelekkel, geotermikus fűtéssel és hűtéssel, valamint vízvisszanyerő rendszerrel látták el. E kezdeményezéseknek hála az épület az első olyan európai kutatóközpont, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátású minősítést viselheti.

A Daniel Carasso Center átadásával tovább bővült a vállalat innovációs központjainak sora. Hasonló intézmény található még Európában többek közt Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, továbbá az Egyesült Államokban és Sanghajban is. A Danone összesen 1700 embert foglalkoztat e központokban.

„A saclay-i Daniel Carasso Központ egy multifunkciós létesítmény, ami az előttünk álló évtizedekben számos fontos termékinnovációnak ad majd otthont. A központ egyfajta kapocs is: a fogyasztói igények és a tudomány találkozását hivatott megvalósítani. De a legfontosabb, hogy olyan fejlesztéseket tesz majd lehetővé, amik biztosítják az egészséges életvitelt, és a tápanyagban gazdag táplálkozást minden életkorban. Mindez persze nem valósulhat meg egy összetartó csapat nélkül: a közép-kelet-európai országokban is ezt a célt támogatjuk kollégáink szakértelmével. A Daniel Carasso Központ pedig ennek a kitartó, összetartó munkának az eredménye” – mondja Verónica Vargas, a Danone közép-kelet-európai kutatásfejlesztési vezetője.

Hogy milyen innovatív termékek várhatók a Danone részéről az elkövetkezendő évtizedekben, arra jó példa a februárban piacra került Nutridrink Plant-based  iható tápszer, mely sok országban az első növényi alapú, speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer (tápszer). A tápszert Európában Magyarországon az elsők között vezették be.