A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az emberek drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. Fogyasztóként fontos, hogy megelőzzük az élelmiszerpazarlást, amelyhez praktikus tanácsokat adnak a szakemberek. A Napi Táptudás Blog kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek fogtak össze, így elkészült egy tájékoztató infografika, amely segít a lakosság számára a legégetőbb kérdéseket megválaszolni.

A Danone Kft. a TÉT Platform szakmai szervezet tagja, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közeli szakmai partnere és a Magyar Táplálkozástudományi Társasággal is kapcsolatot ápol. Ezen szervezetek és két témával foglalkozó blogger, a Napi Táptudás és az Alimento Blog együttműködéséből született meg az alábbi hasznos infografika.

A szakértők célja, hogy a legfontosabb információk gyorsan és közérthető formában minél több emberhez eljussanak. Érdemes-e élelmiszert felvásárolni? Miből mennyi legyen otthon? Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek? Mire figyeljünk fokozottan az élelmiszerbiztonság kapcsán? Szükséges-e étrendkiegészítőket szedni? Az elkészült anyag ezekben a kérdésekben segít támpontokat adni:

Az ötletgazda, Papp Andrea (Napi Táptudás Blog) táplálkozástudományi szakember szerint a legfontosabb az, hogy próbáljunk higgadtnak maradni és gondoljunk másokra is. „Fantasztikus volt látni, hogy alig két nap alatt mennyien fogtunk össze, hogy segítsünk az embereknek. Mindenki segíthet másoknak azzal, ha nem vásárol több élelmiszert annál, mint amennyi valóban szükséges. Véleményem szerint a legnagyobb veszély, ami most az élelmiszer-ellátást fenyegeti az az, ha megrohamozzuk a boltokat és hónapokra betárazunk. Így valóban akadozhat az ellátás. Bár az infografikára csak a leglényegesebb információk fértek rá, de mindannyian igyekszünk részletesebb segítséget nyújtani az oldalainkon.”

Az egészséges táplálkozás alapelveinek követése most is elengedhetetlen, ahogy azt Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára is hangsúlyozza: „Fontos, hogy a karantén idején is próbáljuk betartani az egészséges táplálkozás szabályait. Készítsünk zöldséges ételeket, együnk naponta egyszer valamilyen teljes értékű gabonából készült ételt, fogyasszunk rendszeresen sovány tejtermékeket, hüvelyeseket, olajos magokat, halat, tojást. Folyamatos nassolás helyett tartsunk napirendet, amihez napi három-öt étkezés tartozik. Ha unatkozunk vagy stresszelünk, evés helyett mozogjunk kicsit vagy olvassunk bele egy jó könyvbe.”

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint ilyenkor is fontos a tudatosság, úgy a bevásárlás, mint a táplálkozás során: „Felelős emberként csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyi a saját szükségleteinket fedezi. Gondoljunk másokra, és persze ne feledjük azokat sem, akik az élelmiszereinket előállítják és elérhetővé teszik. A mostani időszak legyen inkább egy új, tudatosabb és egészségesebb életmód kezdete, és ne az unaloműző evésé” – fogalmaz a szakértő.

A szakemberek szerint most kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk arra is, hogy lehetőleg ne pazaroljunk el élelmiszert. Érdemes alaposan kitölteni a fagyasztót, akár előre megfőzni néhány nagyobb anyagot, amelyet később majd csak ki kell olvasztani étkezés előtt, ezzel időt spórolva otthoni munkavégzés és a gyerekekkel való tanulás közben. A jól tárolható zöldségek például hasznos alapanyagai lehetnek megannyi különböző ételnek. Az otthon tartózkodóknak pedig arra is lehetősége adódik, kipróbáljanak új recepteket, új ízeket és új módszereket.

Ebben az időszakban még hangsúlyosabb szerepet kap a társadalmi összefogás, hogy vigyázzunk egymásra és környezetünkre, hiszen csak
Egy Életünk Van és Egy Bolygónk.