Az új flexibilis endoszkóp lehetővé teszi a súlyos nyelészavarok non-invazív vizsgálatát, aminek köszönhetően a szakemberek pontosabb diagnózist állíthatnak fel, és hatékonyabb kezelési tervet dolgozhatnak ki.

A diszfágia a betegek körülbelül harmadánál agysérülés következtében alakul ki, a stroke-ból felépülő pácienseknek pedig több mint felét érinti, és komoly szövődményekhez, akár halálos kimenetelhez is vezethet.

„Ez az eszköz jelentősen javíthatja a nyelészavar diagnosztizálását és kezelését, a minél korábban elkezdett kezelésnek köszönhetően pedig rövidülhet a betegek kórházi benntartózkodásának ideje is. A klinikák közötti együttműködés jegyében a Rehabilitációs Klinikán készült felvételeket a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika szakemberei távmedicina révén értékelik ki, így a gyakran súlyos állapotú betegek utaztatása nélkül képesek leszünk a probléma korai felismerésére és azonnali beavatkozásra, ami alapvetően javíthatja betegeink életminőségét”

– emelte ki dr. Cserháti Péter, a Semmelweis Egyetem Rehabilitációs Klinikájának igazgatója.

Az intézmény elkötelezett amellett, hogy a legfejlettebb orvosi technológiát és terápiás módszereket kínálja betegei számára.

A Danone Magyarország Kft. Nutricia üzletága és a Szent Vincent Rehabilitációs Központ támogatásával beszerzett új eszközt egy évig használhatják az intézmény logopédusai, valamint hang-, beszéd-, és nyelésterapeutái. 

Az átadóünnepségen Flamm Attila, a fejlesztést támogató Danone Magyarország Kft. Nutricia üzletágvezetője elmondta, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében évek óta egészségipari együttműködő partnere a cég a klinikának, és reményeik szerint a készülék jövőbeni biztosításával hosszú távon is hozzájárulhatnak majd a nyelészavarban szenvedők még hatékonyabb terápiájához.

A cikk eredetileg itt jelent meg.