Műanyag kisokos

A Danone Magyarország Kft. és a KSZGYSZ (Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége) összefogásának eredményeként született Műanyag kisokos célja, hogy mindenki számára könnyen érthető tájékoztatást nyújtson a hazai piacon jelenlévő műanyagfajtákról, és azoknak újrahasznosítási lehetőségeiről, segítve ezzel környezettudatos döntéseinket.

A Danone a „One Planet. One Health” („Egy életünk van, és egy bolygónk”) jövőképével összhangban elkötelezett a hazai fenntartható környezet hosszútávú megőrzése iránt. A hulladék kérdésköre a fenntarthatóságnak nagyon fontos része, hiszen nem mindegy, mennyi természetes erőforrást használunk fel, és mennyi – már kevésbé természetes – anyagot helyezünk el a lerakókban hulladék formájában.

Magyarországon összesen évente 16–19 millió tonna hulladék képződik, amiből mintegy 3,5–3,7 millió tonnát tesz ki a háztartási hulladék. A háztartási szilárd hulladék 12–15%-a műanyag. Ennek nagy részét a csomagolási hulladék (italos- és tisztítószeres flakonok, zacskók, élelmiszer-csomagoló tálcák és fóliák) teszi ki. Ez a kisokos abban segít, hogy mindenki számára felismerhetőek legyenek azok a műanyagfajták, amelyek megfelelnek az újrahasznosíthatósági követelményeknek. A teljes kép megértéséhez érdemes megismerni a főbb fogalmakat és trendeket is. Ezért a Műanyag kisokos áttekintést nyújt a fenntarthatóságról, az ökolábnyomról és a hazai csomagolási hulladék helyzetéről. A kisokos végén pedig a műanyagfajták részletes ismertetése található – beleértve azt is, hogy mely fajtával mi a teendő.

A Műanyag Kisokost itt tekintheti meg.