Tejtermékek

Isaac Carasso görög származású gyógyszerész, a cég alapítója, 1919-ben Spanyolországban készítette első joghurtját, melyet még patikákban árultak. A joghurtot fiáról, Danielről nevezte el, akit a családban egymás közt Danon-nak becéztek. 

A Danone neve azóta összeforrt a friss tejtermékekkel, a cégünk világszinten is vezető márka a joghurtpiacon is. 

Küldetésünk, hogy termékeink révén a lehető legtöbb embernek biztosítsuk az egészséges életvitelt. Hiszünk abban, hogy a joghurt és az egyéb tejtermékek a kiegyensúlyozott étrend fontos elemei, és elsődleges számunkra, hogy ezen termékeket minden fogyasztó számára elérhetővé tegyük.

A kiváló és megbízható minőség állandó biztosítása alapvető követelmény a Danone termékek előállításánál. A Csoport által kialakított, és a világ összes Danone termelő üzemében kötelezően alkalmazott szigorú minőségbiztosítási előírások garantálják azt, hogy termékeink a világon mindenütt ugyanolyan kifogástalan minőségben kerüljenek a fogyasztókhoz.

A joghurt története

A joghurt szó eredetileg török származású (yoğurt), és bár nem tudjuk pontosan, hogy mióta fogyasztják, de már az Ószövetségben is megemlítik a savanyított tej jótékony hatásait, amelynek állítólag Ábrahám is köszönhette hosszú életét.

A 19. században a párizsi Pasteur Intézetben dolgozó Ilja Iljics Mecsnyikov volt az, aki felfedezésével elindította a joghurt világkörüli útját. Mecsnyikov az 1800-as évek végén azt kutatta, hogy a bolgár hegyi pásztorok miért éltek sokáig. A század végén felfedezte, hogy a tejsavbacilusok elpusztítják a bélben levő mérgező anyagokat, és így tudományosan bizonyította a joghurt jótékony hatásait. Kitenyésztette a joghurtból a tej alvadását előidéző baktériumfajt, és elkeresztelte bolgár tejbacilusnak, Lactobacilus Bulgaricusnak. Ezt a felfedezést 1908-ban Nobel-díjjal jutalmazták.

1919-ben a Danone alapítója, Isaac Carasso, elkészítette első, saját fejlesztésű joghurtját Barcelonában Mecsnyikov segítségével. Ezeket a termékeket először patikákban kezdték el árulni.

Tejtermék portfóliónk