A Danone 2023. január 17-én jelentette be globális, önkéntes vállalását, melynek célja, hogy 2030-ig 30%-kal csökkentse a tejellátási láncából származó metánkibocsátást. Ezzel a cég az első olyan élelmiszeripari vállalat, amely csatlakozik az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján (a COP26-on) elindított globális kezdeményezéshez. A Danone előzetes számításai szerint ezáltal 1,2 millió tonnányi szén-dioxiddal egyenértékű metánnal tehermentesíthetik a légkört. Ez a vállalás nem az első hasonló lépés a vállalat részéről, hanem egy ambiciózus terv része: a Danone 2018 és 2020 között már mintegy 14%-kal csökkentette metánkibocsátását az előző évekhez képest.

A Nemzetközi Közbeszerzési Konferencián elhangzottak szerint a metánkibocsátás csökkentése olyan azonnali előnyökkel jár az éghajlat szempontjából, amelyeket a szén-dioxid-kibocsátás korlátozása önmagában nem tudna elérni. A Danone a friss tejtermékkategória egyik vezető nemzetközi vállalataként éppen ezért kötelezte el magát a metánkibocsátás csökkentésében való szerepvállalás mellett.

A cél megvalósítása érdekében a Danone partneregyüttműködést kötött az Environmental Defense Fund (EDF) nevű globális nonprofit környezetvédelmi szervezettel, amely közel 30 országban tevékenykedik világszerte. A vállalat az EDF-fel karöltve egy olyan tudományos adatrendszert hoz létre, amely segítségével a metánkibocsátás csökkentésének előnyei tartóssá tehetők. Emellett a két szervezet közösen tesz azért is, hogy előrelépést érjenek el a környezetvédelmi innovációk finanszírozása terén. A különböző kormányok és a vállalatok által létrehozott finanszírozási alapok ugyanis lehetővé teszik, hogy mielőbb új és a mezőgazdaságban résztvevők részére is kedvező fejlesztéseket lehessen bevezetni. A Danone számára a gazdák szempontjainak figyelembevétele kiemelten fontos, hiszen világszerte közel 58.000 tejtermelővel dolgozik együtt közvetlenül.

A metáncsökkentéssel kapcsolatos önkéntes vállalásával a Danone az első olyan élelmiszeripari vállalat, amely csatlakozik a COP26-on elindított globális kezdeményezéshez. A most a COP26 globális kezdeményezésével összhangban elindított vállalás végrehajtása során a Danone rendszeres jelentéseket fog készíteni a metánkibocsátás csökkentésének eredményeiről.

Ez az elköteleződés közös erőfeszítést igényel. A gazdákkal, a partnereinkkel és a kormányokkal együttműködve, befolyásunk és kötelességünk van olyan gazdálkodási modelleket kialakítani, amelyek az éghajlat és a társadalom javát szolgálják. Ez egy közös lépés a globális felmelegedés elleni küzdelemben” – nyilatkozott Antoine de Saint-Afrique, a Danone ügyvezető igazgatója.