Miközben a táplálkozás biztosítja az élethez alapvetően szükséges energiát, csak Európában mintegy 33 millió ember küzd a betegséggel összefüggő alultápláltság problémájával.1 Sokuk számára egy-egy adott időszakban illetve egészségi állapotban a táplálásterápia, és ezen belül a szondatáplálás jelenti az életminőség-javulás esélyét.

Táplálkozás és táplálás: az élethez kapcsol

Egészségügyi állapotunk szorosan összefügg a szervezetbe jutó táplálék minőségével és mennyiségével.  Egészségünk megőrzéséhez, a betegségek lekűzdéséhez, a regeneráción átvezető teljes felépüléshez, megfelelő tápanyagokra van szüksége a szervezetünknek.

Sajnos, azonban nagyon sok betegség velejárója a táplálékbeviteli nehézségekből adódó alultápláltság. A probléma Európában mintegy 33 millió embert sújt.1 Az érintettek számára a táplálásterápia orvosi elrendelése biztosíthatja az életminőség javításának lehetőségét, a kórházi tartózkodás helyett a megszokott otthoni, családi környezetben történő felépülést.

Betegség esetén kifejezetten fontos, hogy megfelelően táplálkozzunk. A nem megfelelő tápláltsági állapot ronthatja a gyógyulás esélyét műtétek és sérülések után, csökkentheti a daganatos betegek túlélési esélyeit, nehezítheti a tüdő- és szívbetegek, a neurológiai betegségekben szenvedők rehabilitációját és életkilátásait. Mindezek a kedvezőtlen hatások egyéni, családi és társadalmi szinten is fokozott terhet jelentenek. A több szövődmény, a lassúbb gyógyulás, a hosszabb kórházi ápolás, az önellátási képesség csökkenése és a rosszabb életminőség mind-mind komoly mértékben emeli az ellátás időszükségletét és költségeit” – hangsúlyozta Dr. Schäfer Eszter (Magyar Honvédség, Egészségügyi Központ, Gasztroenterológiai Osztály), a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság (MMTT) vezetőségi tagja.

“A megfelelő táplálás és tápláltság nemcsak egészségügyi kérdés: az európai országokban évente mintegy 170 milliárd euróval növelik az egészségügyi kiadásokat a táplálékbeviteli problémák, mivel egy alultáplált beteg ellátása akár két-háromszor annyiba is kerülhet, mint a megfelelő táplálékbevitelű páciensé.”– hívta fel a figyelmet Flamm Attila, a Danone Magyarország Kft. Felnőtt Tápszer Üzletág vezetője. (Adatok forrása: 2-3).

Táplálás és gondoskodás másként

Ősidők óta tisztában vagyunk vele, hogy a beteg embert a felépülés érdekében táplálni kell. Ösztöneinkből fakad az “egyél legalább néhány kanál levest” hozzáállás éppúgy, mint az aggodalom, ha egy családtagnál a nátha átmenetileg az étvágyat is lecsökkenti. Komolyabb betegség esetén a tápanyagbevitel és a gyógyulás összefüggése még szorosabb lehet. Különösen olyan helyzetekben, amikor – bár a tápanyagszükséglet megnő – az egészségi állapot hetekre, hónapokra megnehezíti a megfelelő táplálkozást. Amennyiben a beteg állapota nem teszi lehetővé, hogy a szokásos módon étkezzen, vagy elegendő ételt elfogyasszon, más megoldást kell keresni. Ilyen esetben az orvos a kezelés részeként speciális táplálásterápiát rendel el. A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek (tápszerek) ugyanis tartalmazzák az összes fontos tápanyagot, amelyekre a betegeknek szükségük van.

Súlyosabb állapotokban, például agyvérzés (stroke) vagy daganatos betegség esetén a páciens képtelen lehet a nyelésre. Ilyenkor a szondatáplálás a megoldás. Szondatáplálás során a beteg gyomrába egy vékony, puha szilikoncsövet vezetnek le. Ezen keresztül biztonságosan és kontrolláltan vihető be a speciális táplálék, amely kis térfogatban és optimális arányban tartalmazza a nélkülözhetetlen tápanyagokat és energiát. 

Kezdeti ellenérzések után könnyebbé váló mindennapok

„Első hallásra a szondatáplálás lehetősége riasztó lehet mind a beteg, mind pedig a hozzátartozók számára. Ez azonban elsősorban az ismerethiányból adódik. A jó gyakorlatok bemutatása azonban mindig segít a meggyőzésben. Megfelelő tápláltsági szint biztosítása mellett marad idő és energia fejlesztő terápiák, a  rehabilitációs ellátásra, a családi közös élményekre, mert nem az egész nap a étkezések körül forog– állítja Dr. Csohány Ágnes, az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Társaság Gyermek Rehabilitációs Szekció titkára (MRE Bethesda Gyermekkórház, Gyermekneurológiai és Rehabilitációs Osztály).

Az otthonukban szondatáplált betegnek komplex segítségre van szüksége. Ennek biztosítására jött létre 24 évvel ezelőtt az országos lefedettségű Nutricia Otthonápoló Szolgálat.  A szakápolás a Nutricia térítésmentes szolgáltatása, melyet minden szondatáplált beteg részére biztosít. Az ellátást akkor is igénybe veheti a beteg, ha más otthonápoló szolgálat is gondozza, vagy hospice ellátásban részesül.

Segítség az otthonápolók által

Évente 1500 körüli az új felnőtt betegek száma, akik mellett körülbelül 120 gyermek is bekapcsolódik az ellátásba. A nagy tapasztalattal rendelkező ápolói csapat évente közel 6000 vizitet teljesít a betegek otthonában. Az ellátott betegek nyelési zavarainak hátterében főként daganatos, idegrendszeri és emésztőrendszeri megbetegedések állnak. A változatos betegségtípusok kapcsán magas színvonalú szakmai kapcsolatot ápolnak az ország csaknem összes kórházával, klinikájával.

A beteg hazaérkezéskor sokszor aggódva várja otthonápolónkat, hiszen még bizonytalannak érzi a tudását a szondatápláláshoz. Ezeket az érzéseket a betegeink nagy részénél már az első vizit ideje alatt sikerül oldanunk, amit a 2021-es felmérésünk is mutat. A megkérdezettek 96%-a erősítette meg, hogy az otthonápoló segítsége után biztonságosan tudja magát vagy hozzátartozóját táplálni, továbbá közel 90%-uk pedig úgy nyilatkozott, hogy a szondatáplálás megkezdése óta javult az általános állapotuk, közérzetük. 

Szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy a szondatáplált betegeket a családok, barátok, közösségek ne félelemmel és sajnálattal közelítsék meg, hanem úgy tekintsenek a szondára, mint egy támogató, életminőséget javító, rehabilitációt elősegítő eszközre, ami segít átvészelni a betegség súlyos időszakát, vagy képes akár egy életen át támogatást nyújtani” – mondta el Koczó Anita, a NUTRICIA Otthonápoló Szolgálat Vezetője.

„Fontosnak tartjuk, hogy az orvosok és ápolók rendszeresen ellenőrizzék a betegek tápláltságát, és időben, az irányelvek szerint segítsék a megfelelő táplálást. A szondatáplálás egy igazi csapatmunka, aminek szerves részét képezi a beteg is. A szondatáplálás segítségével több idő jut a családra, a pihenésre, az egyéb terápiákra valamint visszaadható az evés öröme a gyerekeknek.” – tette hozzá Dr. Csohány Ágnes.

Innovatív táplálásterápia – 130 év tapasztalata a Nutricia mögött

A Danone széles termékportfóliójában a speciális gyógyászati célra szánt Nutricia iható tápszerek és szondatermékek immáron 30 éve kiemelten elismert szereplői a hazai táplálásterápiás területnek. A vállalat célja, hogy innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal, egyebek között az egyedülálló Nutricia Otthonápoló Szolgálat révén is hozzájáruljon a hazai táplálásterápia eredményességéhez a kórházakban, szociális intézményekben és a betegek otthonában egyaránt.

A Danone számára kiemelten fontos az innovációk mentén történő termékfejlesztés. Ez alól nem jelentenek kivételt a több mint 130 éves múlttal rendelkező, a táplálkozásterápiában világszerte ismert és elismert Nutricia márkájának speciális gyógyászati célra szánt tápszerei sem.   A fogyasztói trendek kezdeményezőjeként a Danone a napokban nyitotta meg a legújabb kutatás-fejlesztési centrumát a Párizs melletti Saclay-ben. A 100 millió eurós beruházás keretében megvalósuló, Daniel Carassoról elnevezett Kutatási és Innovációs Központ jelenleg a legnagyobb olyan Danone komplexum Európában, ahonnan jelentős táplálkozástudományi újítások várhatók. A saclay-i centrumban dolgozó nemzetközi hírű kutatók elsődlegesen a mikrobióták tanulmányozására és a terápiás egészség új lehetőségeinek felfedezésére fókuszálnak.

A Szondatáplálás hetét február második hetében tartják, idén immár 13. alkalommal február 6. és 10. között. A szondán keresztüli táplálás a modern tudomány egyik hatalmas vívmánya: életek millióit mentette meg és jelentős mértékben növelte az arra rászoruló csecsemők túlélési esélyeit. A 2011-ben létrehívott kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a szondatáplás fontosságára. A megosztott ismeretek, a betegek és hozzátartozóik történetei bizonyítják az új táplálékbeviteli megoldás életükre gyakorolt pozitív hatását, eloszlatva a szondatápláláshoz esetlegesen kapcsolódó előítéletekkel.

Az idén február 6-án kezdődő Szondatáplálás hete az információhiányból fakadó előítéletek feloldására, a témával kapcsolatos ismereteink bővítésére is alkalmat ad. A témáról bővebben az itt olvashat.

Források:

  1. Ljungqvist O, de Man F. Under nutrition – a major health problem in Europe. Nutr Hosp 2009; 24(3): 368-70.
  2. The economic costs of disease related malnutrition” Freijer, Karen et al. (Clinical Nutrition, Volume 32, Issue 1, 136 – 141) https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(12)00132-X/fulltext
  3. The economic cost of hospital malnutrition in Europe; a narrative review” Khalatbari-Soltani, Saman et al. (Clinical Nutrition ESPEN, Volume 10, Issue 3, e89 – e94) https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(15)00097-2/pdf