Az alultápláltság Európában mintegy 33 millió embert sújt[1]. A nem megfelelő tápláltsági állapot lassíthatja a gyógyulást műtétek és sérülések után, csökkentheti a daganatos betegek túlélési esélyeit, nehezítheti a tüdő- és szívbetegek, a neurológiai betegségekben szenvedők rehabilitációját és életkilátásait – írja közleményében a Danone Magyarország. A megoldást a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek jelenthetik – immár növényi alapú változatban is.
Minden harmadik ember növényi alapú étrendet követ
Az alultápláltság kedvezőtlen egészségügyi hatásai egyéni, családi és társadalmi szinten is fokozott terhet jelentenek. A több szövődmény, a lassúbb gyógyulás, a hosszabb kórházi ápolás, az önellátási képesség csökkenése és a rosszabb életminőség komoly mértékben emeli az ellátás időszükségletét és költségeit.
Európában egyre többen választják a növényi alapú étrendet, hozzávetőlegesen háromból egy fő követ flexitáriánus, vegetáriánus vagy vegán diétát[2]. A táplálkozási szokások megváltozása miatt azon betegek körében, akiknél betegséggel összefüggő malnutríció (kóros tápláltsági állapot, például alultápláltság) áll fenn, egyre többen igénylik a növényi alapanyagokból készült „tápszert” (orvosi megnevezése: speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer).
Egekbe szökő egészségügyi kiadások
A megfelelő táplálás és tápláltság nem kizárólag egészségügyi kérdés: az európai országokban évente mintegy 170 milliárd euróval növelik az egészségügyi kiadásokat a táplálékbeviteli problémák, mivel egy alultáplált beteg ellátása akár két-háromszor annyiba is kerülhet, mint a megfelelő táplálékbevitelű páciensé.[3],[4]
Növényi alapú, iható tápszer
Magyarországon már elérhető a Nutricia termékcsalád legújabb, növényi alapú terméke a táplálásterápiát igénylő betegek számára.
A Nutricia Nutridrink PlantBased 4×200 ml-es, fogyasztásra kész kiszerelésben, kizárólag gyógyszertárakban érhető el. Jelenleg két ízben áll rendelkezésre: mokka és mangó-passiógyümölcs ízekben.
A táplálásterápiával kapcsolatos kérdésével forduljon bizalommal a Nutricia diétás tanácsadó szolgálathoz: 06 80 223 223, amely munkanapokon 9-16 óra között ingyenesen hívható. Bővebben a táplálásterápiáról a itt olvashat.
[1] Ljungqvist O, de Man F. Under nutrition – a major health problem in Europe. Nutr Hosp 2009; 24(3): 368-70. www.medicalnutritionindustry.com
[2] Vegan, Vegetarian or flexitarian Smart Protein. What consumers want: a survey on European consumer attitudes towards plant-based foods. 2021. www.smartproteinproject.eu.
[3] Elia M. The cost of malnutrition in England and potential cost savings from nutritional interventions, Biomedical Research Centre, 2015. www.medicalnutritionindustry.com
[4] Rodríguez-Mañas L, Abizanda P, Barcons N, et al. Malnutrition in institutionalized and community-dwelling older adults in Spain: estimates of its costs to the national health system. Value Health 2014; 17(7): A507. www.medicalnutritionindustry.com