Nutri-score

Ismerd meg a Nutri-Score élelmiszer-cimkéző rendszert!

A Danone küldetésével összhangban, miszerint termékeink révén szeretnénk hozzájárulni a lehető legtöbb ember egészséges életviteléhez, igyekszünk segíteni a helyes étkezési szokások kialakításában, ösztönözni az egészségesebb életmódot, és segíteni a fogyasztókat a helyes döntésekben. 

A Nutri-Score rendszer támogatása és termékeink csomagolásain történő bevezetése tükrözi a vállalat elkötelezettségét a megfelelő táplálkozás és a tájékozott döntések ösztönzése mellett. A Danone ezért támogat minden olyan kezdeményezést, amelynek célja a fogyasztók oktatása és széleskörű tájékoztatása. Úgy gondoljuk, hogy a tápanyagok értékelésén alapuló önkéntes tápértékjelölő rendszer, például a Nutri-Score, támogatja a helyes élelmiszerek kiválasztását. A Nutri-Score címkézés megkönnyíti a tápértékjelölés olvashatóságát és megértését, lehetővé téve, hogy a termékek tápértékét a vásárló egy pillantással felmérje az élelmiszerek széles választékával szemben. 

Miért Nutri-Score?

  • A Nutri-Score jelölés, mely a termék csomagolások elülső oldalán található,  megkönnyíti a tápértékjelölés olvashatóságát és megértését, lehetővé téve azt, hogy a termékek tápértékét a vásárló egy pillantással felmérje az élelmiszerek széles választékában.
  • Hatékony, mert a fogyasztók számára átfogó értékelést nyújt a termék tápértékéről egy egyszerű, öt típusú kód és megfelelő színek felhasználásával.

Jövőképünkkel összhangban

A Danone meggyőződése, hogy nem csak a saját életünket, de az egész világot is megváltoztathatjuk a tudatos táplálkozással. Mégpedig úgy, hogy saját egészségünkön kívül arra is odafigyelünk, hogy segítsük a fenntartható élelmiszeripart és vízgazdálkodást. Így nem csak magunkért tehetünk, de bolygónkért is.

Ezért fogalmazta meg a cég új, nemzetközi jövőképét, a ’One Planet, One Health’ („Egy életünk van és egy bolygónk”) nevű programot, melyben a vállalat számos egysége vállal kötelezettséget például a termékfejlesztés vagy a környezetvédelem területén.

A Danone célja, hogy partnereivel közösen tegyen a táplálkozásért és a bolygónk egészségéért, mert az egészséges életvitelhez a kiegyensúlyozott táplálkozás is elengedhetetlen, és ehhez egészséges környezet is szükséges.

Az „Egy életünk vagy és egy bolygónk” jövőképünk, a 2020-ban útjára indított „Lépjük meg együtt, kis léptekkel a jövőért” CSR programunk során is megjelenik. A program során táplálkozási és környezetvédelmi szakértő partnereink bevonásával hét átfogó témában edukáltuk, inspiráltuk és mozgósítottuk a vállalat  magyarországi munkatársait.

Hiszünk, abban, hogy a Nutri-Score jelölő rendszer fokozatos bevezetése a Danone termékek csomagolásain jövőképünk és a „Lépjük meg együtt, kis léptekkel a jövőért” programunk további folytatása, hiszen a változás katalizátorai akarunk lenni, hiszen csak egy életünk van és egy bolygónk.

Mi a Nutri-Score?

A Nutri-Score rendszer egyszerű, könnyen érthető formában értékeli az élelmiszerek tápanyagtartalmát, a csomagolás elülső részén. A jelölés 5 betű (A-tól E-ig) és az ezekhez tartozó színek (sötétzöldtől pirosig) segítségével foglalja össze egy kód formájában az adott élelmiszer tápértékét.

A Nutri-Score tápértékjelölési-rendszer azzal, hogy egy pillanat alatt áttekinthetővé teszi egy termék helyét az étrendünkben, segíthet a megfelelő élelmiszer-választásban.

Általánosságban tehát az adott élelmiszer tápanyagtartalmának általános összegzését jelenti, amely nagymértékben megkönnyíti a számunkra megfelelő élelmiszerek kiválasztását.

A zöld színnel, valamint A és B betűkkel jelölt termékek magas tápértékű termékek, amelyeket érdemes gyakrabban vagy a legnagyobb mennyiségben fogyasztani. A narancssárga, a vörös és a D, E jelöléssel ellátott termékek olyan termékek, amelyeket ritkábban vagy kisebb mennyiségben javasolt  fogyasztani, mivel ezek nagyobb mennyiségben tartalmaznak olyan összetevőket, amelyeket a napi étrendben célszerű korlátozni (telített zsírok, cukor, só).

A Nutri-Score olyan előre csomagolt élelmiszereken jelenhet meg, amelyek csomagolásán táplálkozási információk találhatók. Nem helyezhető el azonban speciális célokra szánt élelmiszereken – csecsemők, kisgyermekek és betegek számára szánt termékek- és olyan alap termékeken, amelyeknek vagy nincs csomagolása, vagy amelyek csomagolásán nincs információ a tápanyagok tartalmáról.

Mit jelentenek a színek a Nutri-Score jelölésben? 

 A Nutri-Score jelölés összefoglalja a termék tápértékét, és azt is megmutatja, hogy mely ételeket kell előnyben részesíteni egy megfelelően kiegyensúlyozott étrendben, és mely termékek fogyasztását célszerű  korlátozni. A Nutri-Score jelölés egy terméket sem zár ki a kiegyensúlyozott és változatos  étrendből. Minden termék, függetlenül a Nutri-Score rendszer értékelésétől, bekerülhet étrendünkbe mértékletes fogyasztás fenntartása mellett.  

A-B:
• Magas tápértékű termékek.
• Fontos része egy kiegyensúlyozott étrendnek. 
• Olyan termékek, amelyeket érdemes nagy mennyiségben vagy gyakrabban fogyasztani. 

C-D:
• Mértékkel fogyasztható termékek.

E:
• Több olyan összetevőt is tartalmazó termékek, amelyek fogyasztását célszerű  korlátozni.
• Olyan termékek, amelyeket ritkábban vagy módjával javasolt  csak fogyasztani.   

További információ: www.tapertekjeloles.hu