Nutri-score jelölőrendszer

Mi a Nutri-score tápértékjelölés?

A Nutri-Score rendszer egyszerű, könnyen érthető formában értékeli az élelmiszerek tápanyagtartalmát, a csomagolás elülső részén. A jelölés 5 betű (A-tól E-ig) és az ezekhez tartozó színek (sötétzöldtől pirosig) segítségével foglalja össze egy kód formájában az adott élelmiszer tápértékét.

A Nutri-Score tápértékjelölési rendszer azzal, hogy egy pillanat alatt áttekinthetővé teszi egy termék helyét az étrendünkben, segíthet a megfelelő élelmiszer-választásban. Általánosságban tehát az adott élelmiszer tápanyagtartalmának általános összegzését jelenti, amely nagymértékben megkönnyíti a számunkra megfelelő élelmiszerek kiválasztását.

A zöld színnel, valamint A és B betűkkel jelölt termékek magas tápértékű termékek, amelyeket érdemes gyakrabban vagy a legnagyobb mennyiségben fogyasztani. A narancssárga, a vörös és a D, E jelöléssel ellátott termékek olyan termékek, amelyeket ritkábban vagy kisebb mennyiségben javasolt fogyasztani, mivel ezek nagyobb mennyiségben tartalmaznak olyan összetevőket, amelyeket a napi étrendben célszerű korlátozni (telített zsírok, cukor, só).

A Nutri-Score olyan előre csomagolt élelmiszereken jelenhet meg, amelyek csomagolásán táplálkozási információk találhatók. Nem helyezhető el azonban speciális célokra szánt élelmiszereken – csecsemők, kisgyermekek és betegek számára szánt termékek – és olyan alap termékeken, amelyeknek vagy nincs csomagolása, vagy amelyek csomagolásán nincs információ a tápanyagok tartalmáról.

Mit jelentenek a színek a Nutri-Score jelölésben? 

A Nutri-Score jelölés összefoglalja a termék tápértékét, és azt is megmutatja, hogy mely ételeket kell előnyben részesíteni, és mely termékek fogyasztását célszerű korlátozni egy megfelelően kiegyensúlyozott étrendben. A jelölés egy terméket sem zár ki a kiegyensúlyozott és változatos étrendből. Minden termék, függetlenül a rendszer értékelésétől, bekerülhet étrendünkbe mértékletes fogyasztás fenntartása mellett.


Nutri-Score A-B:

  • Magas tápértékű termékek.
  • Fontos része egy kiegyensúlyozott étrendnek. 
  • Olyan termékek, amelyeket érdemes nagy mennyiségben vagy gyakrabban fogyasztani. 

Nutri-Score C-D:

  • Mértékkel fogyasztható termékek.

Nutri-Score E:

  • Több olyan összetevőt is tartalmazó termékek, amelyek fogyasztását célszerű korlátozni.
  • Olyan termékek, amelyeket ritkábban vagy módjával javasolt csak fogyasztani.